22 Mart 2012 Perşembe

Keçiboynuzu Çekirdeği

Keçiboynuzu çekirdeklerinin bileşimi ve özellikleri çekirdeğin meyvelerden ayrılmasında ve onun gama işlenmesinde kullanılacak yöntem ve alet-ekipmanın belirlenmesinde oldukça önem taşımaktadır (Ogunjimi ve ark., 2001). Keçiboynuzu çekirdeği temel olarak 3 katmandan oluşmaktadır.
Bunlar dıştan içe doğru kabuk, endosperm ve embriyo (öz)’dur. Çekirdek kabuğu kahverenginde oldukça sert bir yapıdadır. Kabuğun hemen altında iki yarım halinde beyaz ve yarı transparan yapıda endosperm bulunur.
Çekirdeğin en iç kısmında ise sarı renkli embriyo endosperm yarımlarının tam ortasında yer almaktadır (Glicksman, 1969; Fruia, 1972; Anonymous, 2005f). Çekirdek bileşimi, keçiboynuzu ağacının ve meyvesinin durumuna göre değiştiği gibi çekirdeklerin meyveden ayrıldıktan sonra muhafaza edildiği ortamın özelliklerine göre de değişebilmektedir (Coppen, 1995). Coppen (1995), keçiboynuzu çekirdeğinin bileşimini % 30-33 kabuk, % 40- 50 endosperm ve % 20-25 öz olarak bildirmiştir
Keçiboynuzu Çekirdeği Kimyasal Yapısı
(Coppen, 1995; Anonymous, 2005f). Glicksman (1969) ise çekirdek bileşiminin % 30-35 kabuk, % 35-45 endosperm ve% 25-30 embriyo olduğunu belirtmiştir. Biliaderis ve ark. (2000), ise çekirdek bileşimindeki endospermin % 46-48 olduğunu bildirmiştir.
Avallone ve ark. (1997), keçiboynuzu çekirdeklerini analiz etmişler ve çekirdeklerin bileşimini ortalama % 9 nem, % 1 kül, % 1 protein, % 1,1 yağ, % 0,4 sukroz, % 0,1 D-glikoz, % 0,1 D-fruktoz , % 0,1 nişasta ve toplam fenolleri 0,661 mg/g olarak belirlemişlerdir. Grados ve Cruz (1996), çekirdek endospermindeki galaktomannanın 1:1,36 galaktoz/mannoz içerdiğini, kotiledon tabakasının önemli amino asitlerden glutamik asit, arginin, aspartik asit, lisin, prolin ve serini içerdiğini ve çekirdek bileşiminde C ve E vitamini bileşenlerinin önemli miktarlarda bulunduğunu bildirmişlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder